Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Зернові реалії 2017го

Збір врожаю йде повним ходом і ось поки комбайни борознять простори українських полів, експерти та політики роблять прогнози відносно врожаю 2017 року. Ми всі сподіваємось, що Україна не здасть своїх лідируючих позицій і зерна вистачить не лише для того, щоб покрити внутрішнє споживання, а й підтримувати у тонусі експорт.

Міністерство сільського господарства озвучило цифру в 100 млн. т., саме стільки зернових, за його прогнозами, аграрії повинні зібрати у 2017 році. Що стосується експертів зернового ринку, то там ситуація склалась трохи інакше, надходять заяви, що передбачуваний обсяг врожаю складе 113 млн. т. с тому числі 67,5 млн. т. пшениці.

Озвучувати конкретні цифри не береться поки ніхто, міністерство цілеспрямовано оприлюднило занижені показники «для підстраховки». Як би там не було, врожай очікується знатний це обумовлено і тим, що стан озимих цього року був більш ніж задовільним. Також, Україна в 2017 може встановити новий рекорд з виробництва кукурудзи.

785bffbc8905f78555c65f836a14cbf91bba6e36

Експортний прогноз на 2017

Такі високі показники врожайності - це лише одна сторона медалі, яка може приpвести до обвалу цін на зернові культури. Експерти стверджують, що даний продукт почав стрімко втрачати свою вартість навіть на вітчизняному ринку. Це вже віддає ціновою катастрофою. З огляду на той факт, що драйверів для підвищення росту споживання в межах України поки немає, ринкову ситуацію може виправити тільки експорт.

Міністерство сільського господарства прогнозує наступний показник - 37.5 млн. т. зерна на експорт, це мінімальний показник, який ще хоч якось зможе вплинути на ситуацію з ціною. Зараз всі сили кинуті на те, щоб максимально розширити ринки збуту зернової продукції. Україна має список партнерів, робота з якими ведеться вже давно, скоро він планує поповнитись.

Політика модернізації зернового експорту зараз є пріоритетною у всіх державних відомствах. Будемо сподіватися, що це своєчасно принесе очікувані плоди, продукт не знецінитися, а зусилля наших аграрії будуть винагородженні сповна.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.

2017-08-02 16:04:54 view 1536