Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Законопроект земельної реформи, скільки нам тебе ще чекати?

Всі ми вже чули про українську земельну реформу, підсумком якої, став мораторій на продаж вітчизняного чорнозему. Сказати, що це викликало бурю негативних емоцій серед аграріїв, нічого не сказати! Завдяки цьому «нововведенню», 7 мільйонів українців не можуть повністю розпоряджатись своїми паями. Що дозволяє закон? Власник може самостійно обробляти свою землю чи здати її в оренду. Ще у 2002 році мораторій на продаж землі вступив в силу, уряд планував протягом декількох років відкрити ринок землі, але дива так і не сталось. Пройшло 15 років – ринку все ще немає, а рішення проблеми відкладається. І ось у квітні цього року, Кабінет міністрів України, в черговий раз вирішив, що ринок буде створений та відкритий вже до 2020 року.

__1 (1)

Відкладений на невизначений строк

Більш того, робота над урядовим законопроектом вже почалась, кінцеве рішення планується прийняти до середини червня2017го. Потім він буде зареєстрований у Верховній Раді. Здавалось би, дочекались! Та ні, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства, Максим Мартинюк, вже обнадіяв українських аграріїв. Він повідомив, що фінальні роботи над прийняттям та затвердженням законопроекту доведеться відстрочити. Серед основних причин Мартинюк виділив необхідність переговорів та консультацій з крупними представниками агробізнесу та роботу з власниками великих земельних угідь. Виникає питання, а чому цього не можна було зробити раніше? Ну та годі, повертаємось до причинно-наслідкових зв’язків.

«Поважні» причини

Це не єдиний підводний камінь – нещодавно ще й Конституційний суд відклав питання про зняття мораторію на продаж землі. Аргументувалось це тим, що Кабінет міністрів України зобов’язаний провести тривалу роботу з депутатами для того щоб законопроект був затверджений та вступив в силу. Невідомо, скільки на це піде часу.

Українські депутати та міністри ще не можуть остаточно вирішити, якою саме буде модель земельного ринку України. Більшість виступає за класичний варіант, в той час як аналітики стверджують, що такий ринок, в сучасних економічних умовах, просто рухне. Як бачимо, питання досі залишається відкритим.

57975418c2cf9-----------------_1200

Обов’язкові нововведення

Перший заступник міністра аграрної політики України висловився також відносно введення обмеження на розмір земельної ділянки. Він відмітив, що середня площа, яка належить одному фермерському господарству, складає 87 гектарів. Отже, доцільно виділити по 200 гектарів на одну людину, це забезпечить необхідні конкурентні умови. Окрім цих обмежень, планується також запуск земельних аукціонів. Вони будуть торкатись продажу державної землі в кожній з областей України.

Підводячи підсумок, варто сказати, що рішення проблеми знову відстрочене на невизначений період. Не тішить й те, що причини такої відстрочки стають все менш поважними. Будемо сподіватись, що земельний ринок України все ж почне функціонувати в скорому майбутньому і для цього не доведеться чекати ще 15 років.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.