Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Український аграрний Forbes 2017

В рамках українського АПК діє велика кількість агрохолдингів, які змагаються за першість та намагаються «урвати більший шмат землі», в прямому сенсі. Є серед них явні лідери та ті, хто поки що займає перші позиції з кінця. Отже, як виглядає український агарний список Forbes 2017 і що нам варто про нього знати?

  • Очолює ТОП український агрохолдинг Ukrlandfarming – річний прибуток 24550 млн. грн. Збитки – 4128 млн. грн.
  • Агрохолдинг Kernel – 2300 млн. грн. прибутку, з витратами 49 млн. грн.
  • «Миронівский хлібопродукт» - 1750 млн. грн. прибутку, а витрати склали всього 6500 млн. грн.
  • «Астарта» - прибуток в 6800 млн. грн., а витрати 1300 млн. грн.
  • «Індустріальна молочна компанія» - прибуток 2180 млн. грн., витрати – 186.
  • «Нібулон» - прибуток 9262 млн. грн., витрати – 1950.
  • «Агротрейд» - витрати складають 2235 млн. грн., а прибуток – 109.
  • «Агромас» - витрати 2400 млн. грн., прибуток 56.

А тепер від сухих цифр перейдемо до цікавих фактів. Чи так насправді виглядає цей рейтинг?

TOP-10-krupnejshih-ukrainskih-agroholdingov

Ukrlandfarming – гігант галузі

Цьому агрохолдингу належить 670 тисяч га. землі. Експерти підрахували, що загальна площа угідь буде в декілька разів більша, аніж площа Києва. Серед конкурентів Ukrlandfarming виділяється і найбільшими виробничими потужностями.

Звання найбільш прибуткового дісталось Kernel

За площею, цей агрохолдинг в 1.5 разів менше, аніж попередній, а ось показник прибутку у нього в два рази вищий. Ми маємо цифру в 2 мільярди 246 мільйонів гривень. Спеціалізація Kernel – виробництво соняшникової олії.

5 найкрупніших агрохолдингів виявились збитковими

Цікавим фактом є те, що навіть Ukrlandfarming та «Миронівский хлібопродукт» пішли «в мінус», не дивлячись на свої значні об’єми, отримати належний прибуток їм не вдалось. Причиною стала девальвація гривні та недоступність кредитів. Окрім цього, вартість сировини на світових ринках значно знизилась, що негативно відобразилося на експортному потенціалі України. Попит на нашу кукурудзу та пшеницю впав.

Лідери змінюють пріоритети

Аграрії перестали скуповувати землі і тепер активно інвестують у технології. Ряд досліджень та підрахунків показав, що вигідніше використовувати сучасні технології для збільшення врожайності на вже наявних площах. Земельна оренда тягне за собою витрати на управління та логістику, що не приносить ніякого прибутку. Саме через це, найбільші українські агрохолдинги ведуть свою діяльність на невеликих земельних площах.

Вижити в подібних умовах зможуть ті, хто буде активно модернізувати виробничі процеси. Тепер питання полягає не в якості, а в кількості. Аграрні господарства стануть менш залежними від погодних перепадів та орендної плати. А якісна та глибока переробка продукції допоможе підвищити її собівартість на ринку.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.