Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Реформи в АПК – нове життя для економіки України

Навіть не дивлячись на політичні складності, які зараз переживає наша країні, сільськогосподарська діяльність виступає незмінним локомотивом, який тягне економіку України. Наш аграрний ринок активно приваблює вкладення не тільки серед вітчизняних, а й серед зарубіжних інвесторів. Як завіряють міжнародні аналітики, ми маємо всі шанси здійснити квантовий стрибок в аграрній сфері. Більш того, український ринок вже ставлять в один ряд з Африканським та Китайським. Єдине, що гальмує нас на шляху до успіху, це відсутність належних реформ в рамках АПК, які зараз так необхідні країні. Рівень підтримки ззовні, тобто зарубіжні інвестиції, напряму залежать від швидкості впровадження реформ та їх ефективності.

289e3b90740ebd81c8ef01869e16e262_XL

На даний момент, робота кипить за трьома основними напрямками:

  • Дерегуляція.
  • Впровадження нових фінансових механізмів.
  • Земельна реформа.

Як завірила Владислава Рутицька, заступник міністра АПК з питань євроінтеграції, реформування це процес поетапний, він не терпить різких рухів. Зараз всі зусилля направлені на те, щоб підняти показник довіри західних інвесторів та українських фермерів.

Дерегуляція

Це перший і основний етап, який послужить пусковим механізмом реформування. Вже відмінений ряд сертифікатів, зараз розглядається виключення ще декількох дозвільних документів, які не відповідають вимогам ВТО та ЄС. Серед основних відмінених:

  • Атестат виробництва спирту та тютюнових виробів.
  • Обов’язковість затвердження тексту на етикетках харчових продуктів.
  • Попереднє узгодження рекламних матеріалів продуктів харчування.
  • Сертифікати на сировину, розхідний матеріал, обладнання.

Сумна статистика говорить про те, що аграрії витрачають близько 5 млрд. гривень на те, аби отримати всі ці дозволи, звичайно ж, без хабарів тут ніяк не обходиться. А ці гроші можна було витратити на розвиток бізнесу. Зараз йде робота над спрощенням процедури отримання дозвільних документів, що полегшить процес ведення бізнесу для малих та середніх підприємств.

1427975586_Deregulyaciya

Земельна реформа

Ця тема вже давно знаходиться на повістці дня, окремим напрямком стало питання щодо відміни мораторію на продаж землі. Українські аграрії плекають мрію про те, що земельний ринок буде відкритий і вони повністю зможуть розпоряджатись своїм чорноземом. Нажаль, поки що ці мрії розбиваються об сурову реальність відстрочок та урядових відмовок. Тішить лише одне, вже почалась робота над плануванням моделі українського ринку землі. За попередніми прогнозами, це буде класичний варіант з німецькими особливостями. А що стосується цінової політики, то цей показник може досягти 2.5 тис. доларів за гектар. В цьому випадку, українським фермерам залишається лише чекати.

original

Електронні закупівлі

Наступний крок реформування полягає у введенні електронних закупівель сільськогосподарських товарів. Це повинно стати основним механізмом ведення прозорих торгів. Електронні торгові майданчики вже функціонують в ряді європейських країн, Україна не стала виключенням. Одним з таких майданчиків є «АгроЯрд» - набір електронних інструментів для ведення аграрного бізнесу.

Використання подібних ресурсів дозволяє виключити корупційну складову, розширює коло постачальників. Аграрії знову можуть працювати у справедливих та конкурентних умовах. Більш того, зменшаться витрати на роботу з угодами. «АгроЯрд» пропонує нововведення – укладання електронної угоди з використанням ЕЦП. Тепер вся процедура узгодження проводиться прямо на сайті.

Ціль кроків реформування, які ми описали, це вивід України на лідерські позиції аграрного виробництва. Цей статус треба підтримувати та закріпляти. Запорукою успішних реформ є комплексний підхід. Важливо не лише проаналізувати наслідки нововведень, а й визначити їх ефективність для українських фермерів.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.

2017-06-08 09:15:44 view 1133