Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Перспективи «солодкого» експорту

Про те, що Україна є лідером серед світових експортерів зерна, відомо вже достатньо багато. Відносно недавно, надійшов новий прогноз від аналітиків – до групи експортних товарів додасться цукор! Так, це дійсно правда, маркетингові дослідження показали, що до 2018 року, Україна повинна збільшити поставки цього продукту на зовнішній ринок. Прогнозований показник – 1 млн. тон. Міністр аграрної політики підтвердив цю інформацію та заявив, що у нашої країни є всі шанси втілити ці плани в життя.

Варто зазначити, що експортний показник попереднього року склав 334 тисячі т. цукру, це вже своєрідний рекорд для України. Якщо в 2017 нам вдасться збільшити об’єм в три рази, то до бажаного мільйона залишиться зовсім небагато. Плюс до всього, кон’юнктура цукрового ринку зараз максимально сприятлива для нашої країни.

3_main

В усьому світі солодкого не вистачає

В минулому році загальний показник цін на цукор зріс на 9.9%. Такий різкий стрибок обумовлений тим, що в світі простежується тотальна нестача солодкого продукту. Міжнародна організація по цукру вже зробила свої прогнози – у 2016-2017 році дефіцит цукру в світі склав 6 млн. тон. Людство стало споживати в три рази більше цукру, ніж будь коли, якщо так продовжиться і далі, то до 2023 року ми будемо з’їдати 25 млн. тон цього продукту.

Повертаючись до питання з Україною, можна сказати, що наша країна має всі шанси стати провідним експортером цукру на світовий ринок, це особливо реально в умовах дефіциту. Це покриє всі можливості, відносно збільшення виробництва, саме так висловився Тарас Кутовий. Європейські експерті завірили, що будуть ретельно контролювати якість українського цукру та його відповідність світовим вимогам. Потенціал нашої країни від цього не стане менше.

original

Виробничі рекорди

За рахунок того, що українські аграрії покращили сировину для виробництва цукру, кількість цього продукту збільшилась на 40% у порівнянні з попереднім періодом. Для прикладу, з кожного гектару буряка вдалось отримати 7 т. цукру, це в три рази більше, ніж у 2010 р.

Не дивлячись на те, що посівні площі, які відводяться під буряк, стали набагато менші, а велика кількість профільних заводів закрилась, ситуація гіршою не стала. Зараз набирають темп діючі майданчики, вони модернізують виробничі процеси, що дозволяє покращити переробку та отримувати достатню кількість продукту. За словами представників влади, український ринок тільки почав виходити на новий рівень і це наш реальний шанс закріпити за собою позицію провідного світового експортера. Що стосується дефіциту в середині країни, то це питання закрите, ми вже виробляємо більше цукру, ніж потрібно населенню України, це дозволяє збільшити експорт.

eac8d207f1a2f068c39bc2e8e67f020b__1440x

Стан цінової політики

Такі райдужні перспективи не можуть не тішити, та українці і світові споживачі також, цікавляться, що ж буде з цінами? Чи отримаємо ми знижку з цього приводу, чи цінники в магазинах залишаться колишніми? Чесно кажучи, зараз вони кишеню не радують. Є високий ризик того, що ціни на цукор досягнуть світових показників. От тоді нам доведеться зовсім вже не солодко. Далеко не кожен українець зможе осилити європейські ціни на продукти харчування. Для порівняння приведемо невеликий список цінників на цукор у різних країнах світу:

  • Естонія – 20.90 грн./кг.
  • Литва – 19.80 грн./кг.
  • Румунія – 22.20 грн./кг.
  • Угорщина – 26.80 грн./кг.
  • Польща – 19.90 грн./кг.

Середня вартість цукру в Києві складає 20.60 грн./кг. Як бачимо, це не найнижчий показник, він все ще перевищує ціни Польщі та Литви. Основна українська проблема полягає в тому, що періодично ціни на певні продукти злітають до небес, а потім різко знижуються. Як запевняють самі виробники, по-іншому діяти просто неможна.

В цілому, ціна цукру на українському ринку не може злетіти дуже швидко, це потягне за собою зниження попиту та відсутність конкуренції з імпортним продуктом. З іншої сторони, в нашій країні діє обмеження на ввіз цукрі, виключенням є лише тростинний продукт, та його об’єми мінімальні. Остаточний вердикт відносно того, якими будуть ціни на ринку України, залежить від апетитів споживачів та відкритості ринків збуту. Ми пам’ятаємо і показник по 40 грн./кг, отже меж для таких сумнівних рекордів просто не існує.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.

2017-06-07 09:20:34 view 1150