Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Найбільша програма з підтримки українських аграріїв

Провідний український оператор аграрного ринку ПАО «Аграрний фонд» оголосив про запуск великої форвардної програми, націленої на підтримку українських аграріїв. В рамках цієї програми «Аграрний фонд» сплатить українським виробникам 1.5 млрд гривень в період весняних та осінніх посівних робіт. На цю суму представники «Фонду» планують закупати продовольчу пшеницю, ячмінь, жито та гречку.

За даними прес-служби «Фонду», згідно з контрактом, на момент підписання аграрій отримає 65% від прогнозованої вартості зерна. Однак не варто забувати, що ця ціна – прогнозований параметр, який вираховується виходячи з великої кількості економічних та політичних факторів, курсу долара, врожайності та іншого. Звичайно ж, підсумкова оплата буде проводитись за ринковими цінами на момент відгрузки товару.

Наприклад, під час проведення аналогічної кампанії навесні, прогнозована вартість пшениці другого ґатунку була на рівні 3500 грн за тону. Однак, в період збору, ціна на пшеницю піднялась до 3700 грн/т, а в деяких регіонах нашої країни – до рекордних 4200 грн/т.

Як стверджує Андрій Радченко, генеральний директор ПАО «Аграрний фонд», форвардна програма такого рівня є безпрецедентною в нашій країні і фактично, це останній із механізмів забезпечення наших аграріїв такими необхідними засобами в період підготовки та збору врожаю.

Як повідомила прес-служба «Фонду», попередній бюджет осінньої посівної складе близько 90 млрд гривень. І що є найголовнішим, з року в рік ця цифра зростає. Якщо в 2014 році вартість польових робіт склала 56 млрд гривень, то в 2015 році ця сума досягла відмітки 80 млрд гривень.

«В умовах нестабільності, в тому числі воєнної, великі приватні гравці не ризикують давати гроші аграріям з перспективою поставки зерна з люфтом у півроку» - Андрій Радченко, генеральний директор ПАО «Аграрний фонд».

Причини, через які ця програма є настільки важливою для нашої галузі, досить значні:

  • Жодна страхова компанія в Україні не страхує ризик поставки.
  • «Аграрний фонд» - великий та надійний партнер, який займає до 40% внутрішнього ринку борошна і зацікавлений у збереженні стійкості ринку.
  • Програма дозволить утримати стабільність на продовольчому ринку. Щорічний об’єм внутрішнього споживання тримається на рівні 5 млн тон, а «Фонд» готовий закупати близько 20% цього об’єму.

«Це наша якірна програма, оскільки цей 1 млн тон і є тим ресурсом, яким можна гарантувати стабільність на продовольчому ринку», - Андрій Радченко, генеральний директор ПАО «Аграрний фонд».

news

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.

2016-10-11 16:42:46 view 1041