Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Аграрний «безвіз» - дві сторони медалі

Безвізовий режим з Європою, який нещодавно отримала Україна, потягнув за собою достатню кількість питань, не залишився осторонь і вітчизняний АПК. Як це відобразиться на учасниках агарної сфери? Що нас чекає попереду, нові перспективи чи тотальні втрати?

34379-1_large

Думки з цього приводу розділилися, частина експертів вважає, що «безвіз» сприятиме розвитку ділової активності на світових ринках. Окрім цього, аграрії зможуть обмінюватись корисними знаннями та ділитись досвідом. Тепер для нас будуть відкриті світові виставки, форуми, конференції, де представники АПК зможуть себе проявити. Це особливо добре для середніх та дрібних фермерів, які раніше не могли брати участь в подібних івентах через відсутність шенгену.

Що стосується негативних прогнозів, то виражаються вони наступним чином – аграрії почнуть масово кидати Україну. Ризик втрати кваліфікованих робітників стрімко підвищується, адже тепер фермери можуть вільно рушити на роботу за кордон. Як висловився один із експертів: «Гнути спину за копійки залишаться не всі». На сьогодні, в Україні присутня велика кількість бригад різноробочих, які займаються сезонним збором ягід, овочем і т.д. Так ось, вони спокійно рушать не в Херсон «на кавуни», а в Європу, де їм будуть платити значно більше. Такими темпами, в Україні нікому буде займатись збиральництвом. Це добре для людей, та досить сумнівно для аграрних справ.

У будь якому випадку, прийняття безвізового режиму, це велика кількість позитивних моментів не лише для сфери туризму, а і для економічного стану України, для АПК зокрема. Дрібні та середні агровиробники зможуть розширити свій ринок збуту, підвищивши таким чином експортний потенціал країни.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.

2017-05-19 14:53:25 view 1043