Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Індекс борщу стрімко зростає

Тепер, щоб поласувати найвідомішою стравою української кухні, доведеться викласти пристойну суму. Набір овочів для приготування борщу подорожчав на 30% і це лише з початку поточного місяця. Цінник капусти, картоплі, буряка, моркви та цибулі значно виріс. В цілому, цей показник склав 31.5%. А тепер конкретно по кожному пункту.

  • Капуста лідирує у цьому рейтингу – ціна підвищилась на 57.6%. Тепер вартість кілограму – 6.65 грн.
  • Вартість моркви підвищилась на 43.1%. І що ми маємо? 6.77 грн. за кілограм.
  • Цибуля – цінник зріс на 36.1%, в грошовому еквіваленті це 5.28 за кілограм.
  • Буряк – вартість підвищилась на 23.3% - 5.25 гривень за кг.
  • Подорожчання картоплі виявилось найменшим - 7.8%, це 6.80 грн. за кілограм.

Як бачимо, ситуація складається не найкращим чином. Олії в вогонь підливає те, що динаміка росту цін на вказані продукти збільшується. Що ж стало причиною такого подорожчання? Як запевняють спеціалісти, складових у цієї «біди» декілька.

27_main

По-перше – на складах залишилось дуже мало овочів. Запаси вичерпали себе, а залишки реалізуються втридорога, враховуючи тенденції це не межа. По-друге – проблеми з логістикою, які виникли через непередбачувану зміну погоди. Так, раптова зима в середині квітня також вплинула на це подорожчання. Як результат, поставки овочів на ринок вкрай нестабільні.

Щиро кажучи, ми не були готові до таких обставин, ніяких овочевих резервів, «плану Б» на випадок похолодання і т.д. Ось і маємо яскраву метаморфозу – традиційну страву, яка завжди була присутня на обідньому столі кожної української родини, тепер можна вважати кулінарним шиком. За вартістю, так це точно.

У порівнянні з 2016 роком ситуація виглядає наступним чином (розрахунок йде на 4х літрову каструлю):

  • 2016 рік – борщ з м’ясом 130 грн, пісний борщ – 60 грн.
  • 2017 рік – борщ з м’ясом 170 грн, пісний борщ – 90 грн.

Аналітики стверджують, що ситуація ближчим часом стабілізується. Часткове вирішення проблеми вдалося знайти в імпортних поставках. Ну що ж, значить будемо готувати національну страву із закордонних продуктів та сподіватись на майбутній український врожай.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.

2017-05-15 10:32:19 view 1060