Тепер, щоб поласувати найвідомішою стравою української кухні, доведеться викласти пристойну суму. Набір овочів для приготування борщу подорожчав на 30% і це лише з початку поточного місяця. Цінник капусти, картоплі, буряка, моркви та цибулі значно виріс. В цілому, цей показник склав 31.5%. А тепер конкретно по кожному пункту.
Як бачимо, ситуація складається не найкращим чином. Олії в вогонь підливає те, що динаміка росту цін на вказані продукти збільшується. Що ж стало причиною такого подорожчання? Як запевняють спеціалісти, складових у цієї «біди» декілька.
По-перше – на складах залишилось дуже мало овочів. Запаси вичерпали себе, а залишки реалізуються втридорога, враховуючи тенденції це не межа. По-друге – проблеми з логістикою, які виникли через непередбачувану зміну погоди. Так, раптова зима в середині квітня також вплинула на це подорожчання. Як результат, поставки овочів на ринок вкрай нестабільні.
Щиро кажучи, ми не були готові до таких обставин, ніяких овочевих резервів, «плану Б» на випадок похолодання і т.д. Ось і маємо яскраву метаморфозу – традиційну страву, яка завжди була присутня на обідньому столі кожної української родини, тепер можна вважати кулінарним шиком. За вартістю, так це точно.
У порівнянні з 2016 роком ситуація виглядає наступним чином (розрахунок йде на 4х літрову каструлю):
Аналітики стверджують, що ситуація ближчим часом стабілізується. Часткове вирішення проблеми вдалося знайти в імпортних поставках. Ну що ж, значить будемо готувати національну страву із закордонних продуктів та сподіватись на майбутній український врожай.
Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.