Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Акули українського агробізнесу радять…

В силу того, що український АПК активно розвивається, багато підприємців вирішили перекваліфікуватися у аграріїв. За останні декілька років, кількість мілких агробізнесменів зросла в декілька разів, ця тенденція стрімко йде вгору. Але суть в тому, що не кожному вдається закріпитись у цій сфері діяльності та почати активно вести свої справи. Практично кожен четвертий новачок «прогорає» в силу ряду обставин. Це може бути що завгодно: непродумана логістика, незнання особливостей роботи у агросфері, неправильно підібрані робітники і т.д.

Ми зібрали ряд порад, якими поділились бувалі агробізнесмени які вже досягли немалих успіхів на сільськогосподарських теренах. Ці рекомендації будуть корисні, як для починаючих агробізнесменів, так і для діючих, адже ніколи не пізно вносити щось нове та модифікувати свою роботу.

1483992031_chem_zanyatsya_s_chego_nachat

Бахматюк Олег Романович, засновник UkrLandFarming

Перш за все, це згуртована команда однодумців, які здатні створити УТП, яке може виділити компанію серед конкурентів. Аграрна сфера, як і будь-яка інша, зобов’язує керівника відповідально віднестись до формування стратегії, системи виходу на зовнішній ринок та системи лобіювання.

Гаврилов Олексій Юрійович, голова Наглядової Ради компанії «Инделика»

На роботу потрібно наймати правильних людей, у цьому питанні не варто шкодувати грошей. Кваліфікований персонал – запорука успішного бізнесу. Окрім цього, є золоте правило – «всі діляться прибутком і ніхто - збитками», про нього не варто забувати. Аналізуйте ризики та робіть це постійно, адже навіть затятих спеціалістів може інколи «заносити». Важливо постійно модифікувати свою діяльність, ми живемо у світі інновацій та технологій, нерозумно закриватись та ігнорувати прогрес. А він може стати шляхом до прориву у вашому аграрному бізнесі.

Гордійчук Андрій Андрійович, голова агропромислової корпорації «Сварог Вест Груп»

Мрійте про те, чого ви хочете досягти, по 10 разів прокручуйте у голові те, як ви вже досягли значимих цілей. Бажання просто бути багатим – це абстрактне поняття, яке рідко до чогось приводить. Вірте в себе і в те, чим ви займаєтесь, важливо любити свою справу, тут без взаємності ніяк.

Діліться успіхами з командою, це дуже важливо, адже один в полі не воїн, про це треба пам’ятати. Насолоджуйтесь процесом – так, саме так, не треба перетворювати мрію про мільйони у маячню божевільного, просто насолоджуйтесь тим, що ви робите. В момент, коли ви вже майже у цілі, ставте перед собою нові задачі, цей процес повинен стати безкінечним, адже немає межі досконалості.

Козаченко Леонід Петрович, президент Української аграрної конфедерації

Не звертайте з обраного шляху, тим паче що у аграрного бізнесу дійсно світле майбутнє, АПК активно розвивається і завжди є куди прагнути. В агробізнесі розраховуйте переважно на себе, а не на державу. Тут все навпаки, звівшись на ноги та досягнувши успіху, державі будете допомагати ви. Максимально прискіпливо обирайте для себе партнерів по бізнесу та зосередьтесь на менеджменті компанії. Останнє слово завжди повинно лишатись за керівником. Обов’язкове знання англійської – це очевидна база, аграрний бізнес активно виходить на міжнародний ринок та потрапляє під світові процеси, тут без мови ніяк.

Ліссітса Алекс Миколайович, президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Зберіть команду, якщо збираєтесь працювати «в одиноку», можете навіть не починати. Чітко оберіть пріоритетний напрямок, я кому регіоні ви будете працювати і в якій сільськогосподарській спрямованості. Відповідно до цього, можна формувати робочу стратегію. Подбайте про фінансування та шляхи збуту продукції в рамках українського та світового ринку. І останній момент – це обов’язкова соціальна відповідальність, яка неможлива без конструктивного діалогу з орендодавцями.

1448019557_business-plan

Підводячи підсумок, варто сказати, що це базові правила та поради, яких варто дотримуватись в рамках ведення аграрного бізнесу. Копнувши глибше, можна було б написати про це цілу книгу, та ми обмежимось рекомендаціями, які вже перевірені на практиці та реально працюють. Так що, аграрники початківці, дерзайте!

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.