Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Агробізнес – нові технології

У 21 столітті інформаційні технології є невід’ємною частиною розвитку будь якого бізнесу. Безперечно, одним з найважливіших видів людської діяльності є АПК, оскільки їжа – життєво необхідний для всіх нас ресурс. І злиття цих двох сфер стане наступним важливим проривом.

Агробизнес — новые технологии

Україна є одним з лідерів в сфері IT-аутсорсу. Наші програмісти працюють на найбільші компанії світу та вносять значний вклад у розвиток технологій. Недивно, що Україна прагне використовувати весь цей потенціал для вдосконалення аграрної галузі. Як заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, застосування у сільському господарстві IT–технологій є можливістю збільшити продуктивність АПК України.

Введення нових технологій дозволить знизити витрати, збільшити приріст продуктивності та більш дбайливо ставитись до природних ресурсів. Дуже детально на тему впровадження сучасних технологій в аграрну індустрію висловився Максим Корецький, керуючий партнер інвестиційної компанії Blackshield Capital AG: «Сучасні розробки дозволяють аналізувати дані Big Data отримані за допомогою зйомки дронами та вертольотами, виділяти проблемні ділянки та визначати їх категорію: проблеми зі сходами, зрошенням, шкідниками, крадіжками, неякісною обробкою чи доглядом за врожаєм».

Другий перспективний напрямок майбутнього – безпілотні літальні апарати, підключені до єдиної мережі керування. І якщо зараз за допомогою вертольота здійснюють масові поливи полів, то за допомогою дронів можна зрошувати, максимально точно розпилювати дорогі добрива та чітко доправляти необхідні речовини. Така доставка буде більш економічною, точною, а завдяки автоматизованій системі – більш стабільною. Однією з внутрішніх проблем, з якою стикаються аграрії в Україні – людський фактор: крадіжки, низький рівень виконуваних робіт та некваліфікований персонал. Часткова заміна на автоматизовані системи дозволить скоротити витрати та підвищити надійність виконання робіт. А впровадження сучасних технологій спостереження та оперативного реагування дозволить уникнути частих крадіжок чи незаконних проникнень. Дрони, системи спостереження, перевірка техніки та чіткий розклад робот дозволить уникнути подібних проблем.

Головний тренд сучасності, який використовують західні аграрії – впровадження систем управління полем, які працюють на підставі даних Big Data. Коротко – система збирає величезний масив даних, знаходить між ними взаємозв’язки, кореляції та причинно-наслідкові зв’язки. Після цього, отримана аналітика використовується для побудови аграрних моделей та покращення існуючих процесів – підвищення врожайності, зниження витрат, покращення екологічності бізнесу та інше. За технологічними перетвореннями майбутнє і Україна стоїть в черзі країн с величезним внутрішнім потенціалом до модифікації агробізнесу.

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.